Direktlänk till inlägg 16 mars 2015
Hej och förlåt för jag inte varit aktiv här på bloggen på ett tag men tog en liten paus. Men nu är jag tillbaka igen. Jag har bakat 3 saker de här veckorna; donuts, glasstårta och tiramisu. Jag tänkte vad ska jag lägga ut recept på först? Det fick bli Tiramisu, den smaka bokstavligt talat som himmeln! Jag blev nästan beroende, haha. Men man blir mätt ganska fort så servera inte i förstora glas.
Ingredienser:
Botten:
112 g socker
2 ägg
frön från 1 vaniljstång
145 g mjöl
1/4 tsk bakpulver
1 1/2 dl espresso/ starkt kaffe
Kräm:
240 g socker
0,6 dl vatten
160 g äggulor (6 stora ägg)
Frön från 1 vanilstång
500 g mascarponeost
1,6 dl vispgrädde
Gör så här:
Botten: Värm ugnen till 190 grader. Använd varmluftsugn. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Häll socker, ägg och vaniljfrön i en stor skål över sjudande vatten (Vattenbad). Rör om sakta tills sockret har löst sig. Häll över smeten i en skål och vispa tills den är fluffig. Smeten ska vara ljusgul och tjock om den är färdig.
Bland mjöl och bakpulver i en skål, tillsätt det i smeten i tre omgångar. Sprid ut smeten på plåten och grädda i 10 min.
Ta sen ut och låt svalna, bryt sen kakan i stora smulor i en skål och häll kaffet över. Ställ åt sidan så länge.
Kräm: Häll ägg och vaniljfrön i en stor skål och vispa tills det är fluffigt. Häll socker och vatten i en kastrull och koka upp till 112 grader. När den har rätt temperatur, häll ner den i äggblandningen. Var försiktig och häll bara lite i taget. Vispa vidare tills smeten är fluffig och ljusgul. Blanda ner mascarponeosten liteåt gången. Vispa grädden, häll ner i krämen och blanda försiktigt med en slickepott.
Fyll sen dina glass med 1/3 kaksmulor och 2/3 kräm. Jämna till toppen med en slickepott eller sked. Ställ sen i kylen i 1-2 timmar. När du ska servera, sikta kakao på toppen.
Cupcakes: 2 dl vetemjöl 1 dl kakao 2 1/2 tsk bakpulver 150 g smör 2 dl farinsocker 1 tsk vaniljsocker 3 msk mjölk/vatten 3 ägg Smörkräm: 100 g mjukt smör 3 1/2 dl florsocker 1 msk mjölk/vatten 1/2 tsk vaniljsocker Ka...